marți, 19 aprilie 2011

Sistem de supraveghere



Pentru ca inainte sa-mi fac noua jucarie sa mearga am cautat sa ma documentez despre ce, cum si nu am gasit prea multe informatii in romana am zis sa dau exemplul de mai
jos cu explicatiile cat mai accesibile.
De mult timp ma batea gandul sa-mi instalez un sistem de supraveghere la tara pentru ca au inceput sa se sparga casele prin vecini(casele goale deocamdata).
Nu am alocat un buget prea mare, ca nu sunt bani si oricum este ceva mai pentru utilizare personala. Deci am incercat sa dau cat cat mai putini bani dar sa obtin maximul de performanta in acei bani.

DVR am ales un Dahua DVR0404LE-AN. Are tot ce am nevoie: - 4 canale (cu 4 camere acopar cam toate zonele din jurul casei si fara pomi)
- encodare h264, ceva normal azi dar totusi pretul accesibil la dvr-urile cu mpeg (encodare veche care ocpupa cel putin de 5 ori mai mult spatiu) pacaleste pe multi
- rezolutie maxima D1 ( 704 X 576 ) la 25 de fps (imaginea ruleaza fluent ca la filme) pe un canal si 6 fps (imaginea este mai putin fluenta dar ok) pe celalte 3
- 1 iesire TV, astfel incat cand cineva este in casa la televizor si comuta pe AV, sa vada camerele . Ma gandesc sa pun un spliter sa dau la mai multe TV-uri (nu stiu daca merge dar cred ca da).
- 1 intrare retea, pentru acces din retea sau de pe internet
- hdd maxim de 2 tera. eu am pus unul de 500Gb 7200rpm Sata
- posibilitatea de a face upload pe un FTP
- PPoE, deci daca este legat la internet direct, sa zicem la RDS, se poate seta userul si parola. La asta se adauga si posibilitatea de a seta si DDNS ( serviciu free oferit de dyndns, no-ip.org ..etc...care in cazul in care ipul de la ISP este dinamic se aloca un nume dispozitiviui, de exemplu http://dvrumeu.no-ip.org si chiar daca ipul se schimba DVR-ul este totusi accesibil dupa acel nume. Eu nu am folosit optiunea asta pentru ca este in spatele unui router (Dlink D600) pe care am setat ddns si port forward.
- se poate accesa si de pe telefon
Cam astea sunt specificificatiile mai importante, dar mai sunt multe, usb backup, setarea zonei de motion detect, sa trimita mail la diverse evenimente....

Camerele trebuiesc alese in functie de pozitionare ce vrem sa vedem, cand vrem sa vedem si evident...cati bani avem
Eu am luat pentru inceput doar doua camere, ambele de exterior.
Una cu: - sezor sony CCD 1/3 - cu cat sezorul este mai mare cu atat imaginea este mai buna
- 30 leduri infrarosu de 5mm - cu cat mai multe leduri cu atat se vede mai bine noaptea. Presupun ca si dimensiunea lor conteaza, dar oricum pe piata sunt majoritatea de 5mm. Aceasta cu 30 aproximez eu ca are o raza noaptea de 10m.
- lentila de 3.6mm - daca lentila este mai mica unghiul de vizualizare al camerei este mai mare si planul de claritate este mai aproape, deci este ok pentru a vedea suprafete mai largi aflate in apropierea camerei (cred eu 10m, sincronizandu-se astfel si cu raza ledurilor)
- 420TVL - rezolutie TV sau linii TV orizontale - cu cat mai multe cu atat mai bine, dar si considerabil mai scump. 420 este ca performanta undeva intre low si mediu.
A doua camera :
- sezor sony CCD 1/3
- 77 leduri de 5mm. Ceva mai multe leduri sa vada mai departe noaptea. Avand un numar mai mare de leduri este o camera ceva mai mare decat prima.
- lentila de 6mm - este logic, degeaba bate infrarosu departe daca lentila are planul de claritate aproape. Deci o lentila mai mare va vedea mai departe. Totusi unghiul de vizualizare este mai ingust decat la prima camera.
- 420TVL

Am mai folosit :
- cablu coaxial RG58 100m (am luat mai mult sa-mi ramana si pt urmatoarele camere) -
- Cablu difuzor2x1.5mm - 50m ( am luat de 1.5mm pentru ca nu am pus sursa camerei langa camera )
- mufe bnc si alimentare
- suporti camera - 11 ron
- alimentator stabilizat 12V 5000Ma (ceva mai mare, am pus ambele camere pe el si poate si pe a 3-a)
- cablu FTP -pentru legatura la router - 50m

Am tras fire, lipit mufe si facut setari o zi intreaga. Noroc ca fratemiu e mai tehnic si mai suplu :)
Dvr-ul l-am montat intr-un loc ascuns, ce rost ar avea sa supravegheze daca ti-l fura :)
Cam asta este tot ce trebuie pentru un sistem de supraveghere simplu, low cost (aproximativ 1100 RON), care isi face bine treaba.


Niciun comentariu: