miercuri, 7 aprilie 2010

Cum fuse Pastele



La mine in sat Pastele este mai colorat decat in alte parti.
La mine in sat traieste o specie subumana numita tigani. Satul meu este Buzescu.
Nu sunt genul religios dar de inviere ma mai duc la biserica sa mai ma vad cu oamenii, fosti colegi si prietene din copilarie. De ceva vreme din cauza speciei susnumite lumea evita sa mai mearga la biserica de Paste. De la anul nu cred ca mai ma duc nici eu.
Treaba sta cam asa. In curtea bisericii bantuie toata noaptea femelele speciei, de la alea de 12 ani la alea batrane (toate maritate). Foarte galagioase pentru ca rar se mai intalnesc toate in afara tiganiei lor, poate chiar este singura noapte cand ies din tiganie dovada fiind si felul cum sunt imbracate adica in halate de baie si papuci. Ce cauta ele in curtea bisericii in noaptea de inviere. Pai inarmate cu tavi si cazmale ele fac adevarate cratere luand acasa iarba cu pamant pentru a pune la usa casei. Chiar ma gandeam ce ar fi sa vi inainte sa te pisi prin curte.
S-a mai incercat in timp sa le potoleasca oamenii de bun simt, dar nimic, ba mai mult de la an la an se inmultesc.

Cealalt gen al seciei, sunt in biserica. Inbracati aceleasi toale care le poarta tot anul, gelati, urat mirositori si galagiosi. Nu conteaza ca e slujba sau ca sunt intr-un loc public, ei vorbesc la telefoane si manaca sminte s-au chiar se striga intre ei dintr-un colt al bisericii in celalt. Biserica e mare, este singura din tara cu 4 intrari, incap toti. Partea frumoasa este cand iese popa sa dea lumina. Se arunca precum vulturii peste popi (avem 3), mai ceva ca o galerie de la fotbal peste un jucator care tocmai a marcat golul calificarii. Este de nedescris. In marginii romanii privesc in gol la manifestarile animalice. Nu mai zice nimeni nimc. Au obosit sa tot zica, sunt prea batrani sa mai conteze. Singur tigan care sta linistit pe scaun este Grinea, fost bulibasa, batran si el. Nu are ce sa le faca, pur si simplu sunt animale si isi merita soarta care o vor avea.


Niciun comentariu: