miercuri, 29 aprilie 2009

Norisorul



Notiunea de Cloud o vom auzii din ce in ce mai des. Cloud in sensul de adunatura, de grupare a tot ce tine de un domeniu, in cazul asta IT.
Cloud computing este viitorul in domeniul IT. Toti cei conectati cat de cat la stirile IT stiu ca ORACLE a cumparat SUN si ca tendinta generala este de centralizare a serviciilor catre cativa mari poli, ORACLE, Google, Ms, IBM, Apple.
Mai pe inteles si ce am inteles eu este ca nu se va mai lucra, juca, asculta, viziona, calcula, stoca nimic local ci totul va fii online. Mai exact presupun ca vor exista doar statii client doar cu, conectare la internet si daca vreau sa folosesc un ERP sau sa scriu un document, o voi face conectandu-ma la un server pe care am exact ceea ce vreau.
Asadar nu voi mai folosii hardware si software local ci ma voi folosii de acestea furnizate ca un serviciu contra cost la fel ca un abonament la cablu tv. Vrei mai mult RAM luna asta, se rezolva, vrei sa vezi nush ce film, platesti si vezi... Este solutia ceea mai buna impotriva pirateriei, costa mai putin, este mai sigura, mai rapida....dar este totusi un mic pas spre globalizare, nu un lucru asa rau dar parca mai frumos se traieste asa periculos, fiecare cu statia lui, cu erorile si virusii lui. Daca nu o sa mai stai noaptea intreaga sa instalezi si configurezi nush ce servere, atunci cativa neuroni vor murii de plictiseala si uite asa ne indobitocim rasa.
Dar nu prea avem ce sa facem, asta este curentul si ne ducem cu el fie ca vrem fie ca nu .
Cateva exemple : acum cativa ani umblam cu filmuletele pe cd-uri sau cel mult le luam prin retea , acum le putem vedea online pe youtube si altele; inainte ne jucam starcraft single player sau in lan acum cel mai profitabil joc este exclusiv online (wow adica); aplicatiile erp, office sunt usor si ele substituibile de aplicatii online gen selsforce, googleapps.
VmWare a lansat vSphere care este o prima adiere a ceea ce va urma : virtualizarea totala, has (hardware as service), sas (software as service).
Totusi nu i-mi este clar daca, faptul ca oamenii sunt din ce in ce mai dobitoci face sa cautam si sa gasim intodeauna solutiile cele mai simple si usor de utilizat, s-au dezvoltarea solutiilor simple si usor de utilizat duce la expansiunea dobitocimii. Cred ca ambii factori se imping unul pe altul.
Iata o explicatie bunicica :


Niciun comentariu: